Hatékony karbantartás-vezérlés, karbantartási és javítási munkák optimalizálása, hatékony irányítási rendszer – kell ennél több? Igen, mindössze egy megfelelő CMMS rendszer. De mi is ez pontosan?

Mi az CMMS?

Ha valaki jól beszél angolul, annak itt egy igen jól összeszedett definíció az IBM-től, mit is takar pontosan a CMMS kifejezés. Röviden úgy lehetne megfogalmazni, hogy a CMMS (Computer Maintenance Management System – Számítógépes Karbantartás Kezelő Rendszer) olyan rendszer, amelynek feladata, hogy tervezze, ütemezze, támogassa – azaz optimalizálja – a létesítményekkel, gyártóberendezésekkel, járművekkel és eszközökkel kapcsolatos karbantartási, javítási és irányítási feladatokat. Vagy mondhatnánk úgy is, hogy olyan számítógépes karbantartási rendszer vagy a CMMS olyan szoftver, amely központosítja a karbantartási információkat és megkönnyíti a karbantartási műveletek folyamatait. Segít optimalizálni a fizikai berendezések, például járművek, gépek, kommunikáció, üzemi infrastruktúrák és egyéb eszközök kihasználtságát és rendelkezésre állását.

CMMS rendszer a karbantartások kezelésére

De hogyan működik?

Kicsit megfoghatatlan? Akkor pontosítunk: a rendszer lényege, hogy webes felületen keresztül úgy tud kapcsolatot teremteni az egyes eszközök között, hogy azok eltérő földrajzi helyen vannak. Viszont minden adat egy közös adatbázisba kerül, egy felületről elérhető is irányítható, több eszközről is. Így már csábító, nem igaz?

A CMMS magja az adatbázis. Rendelkezik egy adatmodellel, amely információkat szervez a karbantartó szervezet feladatait ellátó eszközökről, valamint az ehhez szükséges berendezésekről, anyagokról és egyéb erőforrásokról.

Miért jó a CMMS?

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy minden cég életében eljön a pillanat, amikor fektetnie kell abba, hogy megfelelő technológiai, technikai és informatikai háttér álljon a vállalkozás mögött. És itt nem egy erős gép- és járműparkot értünk, hanem azt, hogy olyan rendszereken keresztül folyjon a napi munka és az irányítás, amellyel rengeteg időt, és nem kevés pénzt spórol meg. Ahogy a vállalatirányítási szoftvereknél (LINK) kitértünk rá, egy ERP rendszer nem csak a multiknak szükséges, hanem már minden szinten a hatékony cégvezetés eszköze. A vállalatirányítási rendszer lényege, hogy levegye a terhet a dolgozókról és vezetőkről, hatékonyan állítsa be a munkavégzést és egyszerűen szolgáltasson olyan adatbázisokat és adatokat, amelyekhez korábban akár fél tucat dolgozó is kellett.

Ezt lehet elmondani a CMMS rendszerekről is, ugyanis többnyire olyan iparágakban jelent hatalmas segítséget, ahol a fizikai infrastruktúra kritikus – úgy mint a gyártásban, az olaj- és gáztermelésben, az energiatermelésben, az építőiparban, a szállításban.

Ahogy a munkalap szoftvernél is beszéltünk róla (LINK), a zsebünkben elfér, hiszen mobilról is használható, és minden olyan dolog elvégezhető rajta, amire korábban papírhalmok és több fő munkaerő kellett.

Segítünk Neked is hatékonyabbá tenni a céged!

Vedd fel felünk a kapcsolatot és szakértő kollégánk keresni fog a megadott elérhetőségeken vagy keress minket telefonon és egyeztessünk a témában!